Diskuse

"Psychoproměna"- aneb Jak jsem měsíc vychovávala místo syna dceru......

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No. Taky to nemáte jednoduchý. Můj syn nemluví vůbec, takže sice sprostá slova nehrozí,ale zase kolikrát nevím, proč přišel záchvat (vzteku). A nejhorší jsou blbý pohledy (některých přihlížejících).

Tomášek má zas hrozně rád růžovou. Takže je schopnej si vzít růžový pletený ponožky v 30 stupních...a není síly, která by ho přesvědčila, že je venku vedro na padnutí a on se v tom upeče.:-) Takže stačí tlustý růžový ponožky na klukovi ve vedrech a máme o popularitu postaráno;-D

2 0
možnosti
MD

Beato, obdivuji Váš přístup k životu s humorem a přijímat vše, jak to přichází. O autismu vím sice dost, ale nikdy jsem se s tím osobně nesetkala. U jednoho s mým tří dětí se v pubertě projevila epilepsie a udělala jsem přesně to samé, co Vy. Seznámila jsem školu a spolužáky mojí dcery a bylo úžasné, jak mi pomáhaly se o ni starat. Všichni mi dali číslo na mobil a dceru vždy někdo doprovázel na koncert, na koupaliště a protože měla přísný režim, vždy ji někdo uprostřed koncertu doprovodil domů, a když jsem se nemohla dceři dovolat, sami mě informovali o tom, že je vše v pořádku. Bylo to úžasné a lidské a myslím, že to bylo proto, že jsme s dcerou nic netajily a o všem otevřeně mluvily. Přeji sílu a humor do dalších dnů.

1 0
možnosti
BK

R^:-), moc Vám děkuji za příspěvek, Marto. Ten pocit je opravdu k nezaplacení, když se setkáte s lidmi, kteří se snaží pochopit a pomoci.

Hodně štěstí- a ještě jednou děkujiV;-).

0 0
možnosti
Foto

Asi u vás ty dětské fantazie ožívají doopravdy...

1 0
možnosti
Foto

R^Beo, děti obecně mají obrovskou fantazii a schopnost (či touhu) vžívat se do rolí těch, o kterých slyší, vid nebo si později přečtou (když už umějí číst). Vžívají se do rolí nejen princů, princezen, spidermanů, atd., ale i "obyčejných" lidí ze svého okolí. Hrají si na ně a vžívají se do nich ve svém vnitřním životě. U běžného dítěte je zřetelná hranice mezi tím, čím ve skutečnosti jsou a mezi těmito jejich hrami a představami. Nejsem odborník, ale domnívám se, že Váš Izák díky své dispozici tuto hranici mezi realitou a svým světem nedokázal postřehnout, a proto se vžil do svého snu. Prostě viděl dvě ženy (Vás a Lídu), jak se zaobíráte tím šatstvem a na čas se stal jednou z vás. Je to silný příběh a asi se opakuji, když řeknu, že se před Vámi hluboce klaním, jak ho dokážete vést životem. Domnívám se, že Váš otevřený přístup vůči okolí je správný a v lecčem zjednodušuje už tak dost složitou situaci. Díky bohu za to, že žijeme v dnešní době a dost lidí to dokáže brát bez předsudků.

Jinak se připojuji k názoru Jany, takové články patří na titulku, respektive, něco takového by si měl přečíst každý rodič dítěte, které nemá žádnou takovou dispozici, jakou má Váš Izák.

Hezký den a omlouvám se, pokud jsem to napsal poněkud kostrbatě.:-)

2 0
možnosti
BK

Tedy Honzo: Zase jste zcela perfektně dokázal vyhodnotit tu nejpodstanější věc: vžití se tak totálně do svého snu a nedokázání postřehnout ty hranice mezi realitou a svým světemR^. Máte úžasně nastavené vnímání a cit pro vyhodnocení faktů, se kterými pracujete- viz zpracování textu a dané problematiky. Děkuji Vám za to.V

1 0
možnosti
JS

VVVR^

Takovéto články by měly být na titulce, Beo.

1 0
možnosti
BK

Jani, život to píše sám a člověk je přepíše:-)V

1 0
možnosti
MB

Beatko,

občas tady přispívám ... Oceňuji Vaši sílu při poponášení břemene života. Čím jsem starším - tím více zpětně vidím tu skutečnou hodnotu - Klasického, manželského života . Poté, veškeré těžkosti jsou dělitelné a únosnější. Ideální manjželství pravda neexistuje - proto filmy pro pamětníka + Červená knihovna , jako idea ... Následná výchova dětí má mnoho podobenství - Pak za nejcennější považuji to, co např. moji rodičové vlastně, ani nevyřkli. Tj., mé poznání, že je zcela přirozené, aby celoživotně vedle sebe žili muž a žena. V dobrém i ve zlém ... To se nedá ničím nahradit. Pravím tak, jako otec dvou již dospělých dcer. Pak i ty pojmy - Uživit a vychovat ... Obvyklý kviz - Nikdo není schopen správně odpovědět = "Jaký způsob výchovy, na jedno slovo je tím nejlepším" !? Odpověď - Příkladem ... V podobném smyslu se vyjadřuje kolega Chudáček ... Přeji Vám vše nej ... :-)

0 0
možnosti
BK

Děkuji za názor, pane Bučku:-)

1 0
možnosti
ND

Hodně zajímavý článek, jste mi sympatická svým přístupem k životu, to je velke ulehčení pro situaci, ve které se člověk někdy ocitá..

0 0
možnosti
BK

Děkuji Vám, paní Naďo:-).

0 0
možnosti
Foto

Milá Beatko,

Je hezké, že zde po pravdě, otevřeně a upřímně popisujete své zážitky. Tentokrát jsem se i zasmál. Mám však dvě připomínky:

1. Myslím si, že Izíkovi neprospívá, že žije pouze s matkou bez mužského vzoru. Ne že by to muselo příliš vadit, ale to co jste popsala, s tím možná souvisí. Možná si z Vás dělal i trochu legraci, děti si rády hrají, obzvláště když nablízku není rozumná babička, která včas zakročí, když to děti přehánějí.

Kdysi jsem byl na horách s dvěma jinými rodinami. Jejich děti si několik večerů hráli na to, že jsou psi, lezli po čtyřech a očuchávali si zadečky. :-) Rodiče je nechali a smáli se tomu. Po několika večerech to děti přešlo. Nikoho nenapadlo, že by ty děti mohly být transživočichy, či jak to nazvat, a šli by s nimi k psychiatrovi.

2. Toto by bylo na dlouhé povídání, tak jen stručně: Autismus a Aspergerův syndrom jsou syndromy s velikou škálou odchylek. Není to černobílé. Mírný Aspererův syndrom (přizpůsobení aspergeři) v Nizozemsku není považován za nemoc, ale za odchylku od průměru-normálu. Spousta inteligentních a velmi funkčních lidí, Bill Gates, asi i Einstein a Newton, jsou anebo byli aspergeři. Též spousta dobrých informatiků. Je dobré, když si to asperger a jeho okolí uvědomí, že je asperger a něco si o tom přečte. Často to však není třeba s tou diagnózou a ohledy na tu odchylku příliš přehánět. To je nejlepší pro všechny, jak pro něj, tak pro jeho okolí.

Píšete, že Váš syn je silný asperger, silný autista a má i jiné nemoci-odchylky. To Vám neberu. Jen se mi ve Vašich článcích nelíbí, že píšete, že Váš syn je autista, asperger a ... a tudíž .... Tak to dle mne není. To tudíž .... platí jen proto, že Váš syn je takový autista, asperger a ..., jaký je. Je to hodně individuální. Pro všechny autisty, aspergery a ... to neplatí.

2 0
možnosti
BK

Pane Chudáčku, děkuji moc za příspěvek,ale musím vypíchnout dvě velké skutečnosti:

těžko by nás nějkaý chlap vydýchal;-D. Pokus tu byl a bylo to takový nářez, že by to stačilo na dva další blogy- s tragikomickým nádechem.

Co se týče toho, že se Izák dělal legraci: opravdu nedělal a to na tom bylo to vážné. Víte, taková stranda dítěti nevydrží skoro měsíc. Díky bohu, že v tu chvíli tam u nás žádná rozumná babička nebyla, protože tyhle "rozumné " babičky, ktreé ví všechno nejlíp a vše by řešily jednou zednickou- často ničí rodinu dětí s Aspergerem. To vše bych mohla doložit na příkladech. Ta zednická sedne u běžného, trochu nezvladatelného dítětem, ktreé ovšem nemá autismus, či jiný jeho typ.

Další věcí- ta návštěva lékaře:

víte, možná si ho hloubky neuvědomujete, jak dnes rodiče tlačí na vedení škol, co se týče toho, jak by škola měla fungovat. Nneí možné, aby se tam jen tak objevilo nějaké dítě- kluk a prostě jen tak chodilo jako ženská a matka se tvářila jako když se nechumelí. Bylo nutné situaci ošetřit nejen pro školu,ale i pro můj klid. Když se vám dítě totálně před očima kluk změní v holku- a to nejen pro to oblečení, hlavně po stránce duševní ta idnetita měla až děsivý opravdově holčičí zabarvení), tak i když máte smysl por humor, tak za pár dnů chcete vědět, o co tu jde. Kravinky, ktreé dělaly ty děti, že si hráli na pejsky a rodiče s nimi, tak to je ještě slabé kafíčko:-), ktreé opravdu do večera odezní.

Máte pravdu, že každý autista-asperger je jiný. Spousta jich ten život ustojí i bez psychiatra. U nás to tak ale, bohužel, nejde. Problém je v kombinaci Tourretovým syndromem.Pro našeho velmi známéhopedopsychiatra jsme prý nejsložitějším dětským případem v jeho praxi. Prostě ty karty jsou rozdány a hrajeme, jak se dá.

Díky:-).

1 0
možnosti