Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No škoda. Moc jste tu diskusi nezvlâdla. Ale tomu se vyhnu. Raději k obsahu článku.

Zkouším si představit tu situaci disidenta. Hrdinů široko daleko nevidět a sem tam se našel někdo, kdo se rozhodl připojit a nést to riziko s vědomím, že nemusí zůstat jen u nepříjemností s StB, ale s vědomím, že by to mohlo snadno hodit i kriminâl. Hrstka statečných samozřejmě uvítala, když se někdo přidal. Nejen proto, že to nebyl jen postoj, ale také činnost, tedy i práce. Ale asi i proto, že čím je ta skupina menší a mâ menší podporu, tím lépe se s ní dâ zamést. Mne také někteří bývalí disidenti po 89. překvapili, ale také mám na paměti, že stát se disidentem nebylo něco jako konkurz na roli v muzikálu. Pokud Vás něčím bývalí disidenti neuspokojují nebo i zklamávají, vězte, že vedle Václava Havla byli i jiní moudří a pokorní lidé. Například Jan Sokol. Presidentem se ale nestal, a to z důvodu jiné zatuchlosti, než o jaké píšete.

Ještě k té Vámi uváděné zatuchlosti: Členy disentu nespojuje žádná zatuchlost, ale je pravda, že je kdysi, jako lidi ne zcela souladné spojil těžko snesitelný puch doby, který po sobě zanechal smrdutý skunk Klement Gottwald. Nakolik byl úkolován Stalinem, těžko s jistotou říci, ale jisté je že jeho metoda lakování, předstírání a příprav tak trochu připomíná taktiku soudruha Hitlera na cestě k uchopení moci . Od slibů mírotvůrce až k vraždám.

3 0
možnosti

Jako příklad lze uvést Tomáše Hradílka. Byl to jeden z mála disidentů a signatářů Charty 77, který trvale žil v tehdejším Severomoravském kraji, takže když se něco dělo, byl tam hned první na ráně a dá se říci, že tamní StB si ho přímo hýčkala. Na rozdíl od pražské početné skupiny, která se mohla přece jen navzájem podporovat a pomáhat si, byl Tomáš Hradílek v mnohem svízelnější situaci, ale nevzdal to.

0 0
možnosti
Foto

Dovolte mi, paní Beato malou poznámku. Či dotaz. Proč se vám zdá prohlášení pana Rychetského jako neuvážené? Protože to řekl Zeman? To že si paní Chramostová státní účast na pohřbu zaslouží je nezpochybnitelný fakt. Patří do kategorie hereckých gigantů (či Gigantek) jakými byly Jiřina Jirásková - například. Její herecké umění bylo dech beroucí a je věčnou ostudou bolševických bestií, že jí znemožnili pro její postoje hrát. To že podepsala Chartu 77, že byla politicky aktivní, to sem prostě nepatří, stejně jako k hodnocení Karla Gotta po smrti nepatří jeho zapojení do "anticharty". Tyto události jdou mimo uměleckou dráhu těchto postav. Paní Chramostová si státní účast na pohřbu zaslouží a mít jí bude, v podobě pohřbu v Národním divadle a podpory ministerstva kultury, jak řekl pan Zaorálek dnes v rozhovoru na seznam.cz. Slova pana Rychetského jsou tedy naprosto v pořádku.

1 0
možnosti

Víte, pane Martine: jistě jste už poznal, že já si názor vytvářím sama - ostatně sám jste na to jednou upozornil. Když jsme si přečetla vyjádření pana Rychetského - tak první, co mě napadlo bylo: "a jéééje, to zas bude flusanců mezi lidmi - jeden na druhého. jestli Gott, nebo Chramostová. To se to Rychetskému moc povedlo". Po té jsem si přečetla vyjádření pana Ovčáčka -a až asi o dva dny později vyjádření prezidenta Zemana. Ani Zeman ani Rath ani Che Guevara... ani kdokoliv jiný pro mě není směrodatný. Mám své vlastní vnímání......

2 0
možnosti

J58a68n 15P22a66v85l61í85k

8. 10. 2019 17:26

Neškodilo by občas také zapojit mozek.

0 0
možnosti
Foto

Snažím se to poctivě pobrat, házím si na misku plusy a mínusy toho, co jste napsala, jak jste to napsala a co cítíte.

Takže mě samozřejmě těší Vaše vnímání Václava Havla..v době, kdy je z těch polopravd a plivání nesmyslů víc než smutno..

O tom, jak to taky chodilo ...Bondy třeba... vypisuje níže paní Leona a myslím si, že takový film Občanský průkaz o tom, co se dělo, říká věci naplno.

No.. a právě proto - byť dokážu pochopit, co K.Gott znamenal a i já k němu zaujala jakýsi smířlivý postoj, a i právě proto, že někteří nejen udávali a spolupracovali a pak se i poněkud všelijak a směšně brali vehementně za to, že ne, pan Rychetský ví, o čem mluví, když o Vlastě Chramostové mluví tak, jak mluví.

Ona nejenže se nezfanfrněla do medializace osobní křivdy, ona naopak začala sama potichu svůj osud prověřovat a v rámci dostupného si na sebe věci zjišťovat a rozpomenout se, kde co a jak.

Pavel Rychetský neujel. Pavel Rychetský možná docela velmi potřebně roztočil debatu na téma, jak se s věcmi prvá osobnost vypořádá, Beato. Pro mne je to hlavně o tomto. A je to pro mne velmi důležité. Ostatní z blogu nechávám být... já mam taky svoje témata, co mi na ně nesmí nikdo sáhnout:)

5 0
možnosti

Hezky jste to napsala;-), děkuji.

2 0
možnosti

J91a31n 57H25a84r40v95a76n

8. 10. 2019 13:27

Díky všem za zajímavé počteníčko, krásně jsem se pobavil a zasmál ;-DR^

1 0
možnosti

Váš oblíbenec Rath už konečně bručí. To jen dokazuje, jakou máte intuici na ty "správné" lidi.:-)

9 2
možnosti

A nejen intuici - pane Šťastný;-) K dispozici jsou fakta - přístupna každému, kdo má zájem hledat Pravdu a nekonzumuje pouze novinářský, účelový tlach. Pokud jste nabyl dojmu, že zavřením MUDr. Ratha - došlo k vítězství pravdy a spravedlnosti v naší zemi, tak vám s politováním musím říct - spějete dál, Šťastný. A buďte šťastný ve své nevědomosti a scestném opojení z toho, že Rath už konečně bručí.

1 2
možnosti

J66i31r84i 29B73o82r

8. 10. 2019 12:24

Pokud ten váš blog není vyloženě zlý úmysl,tak je to zoufalá ubohost.Rv

5 6
možnosti

Ubohost? Že jsem řekla, že v tom odboji seděli obojetníci? To bych řekla klidně znovu a osobně se pod to podepsala. Zlý úmysl to nebyl, byl to názor, za kterým si stojím.

5 0
možnosti

P39e90t86r 18T41o47m16e38k

8. 10. 2019 11:35

Pořád jste nám Beatko nevysvětlila čím se pan Rychetský znemožnil.

1 2
možnosti

Znovu vám napíši jediné: přečtěte si odkazy. A za sebe říkám, že i kdyby nebyly ony odkazy - tak je krajně nevhodné v době, kdy zemřel i Karel Gott - naznačovat nepřímo, kdo je tím, kdo si pocty zaslouží. To mě okamžitě zarazilo. Okamžitě jsem si řekla: tak - a teď lid začne po sobě plivat - kdo že si jako zaslouží ten velký pohřeb.

3 3
možnosti

V celém tom zatuchlém režimu dělal disent aspoň něco. Československý lid se zmohl na cinkání v klíči až půl roku poté, co v Polsku v prvních (polo)svobodných volbách získala drtivou většinu opozice v podobě Solidarity, a týden poté, co padla berlínská zeď. Nebýt disentu, národ by jen čučel na to, jak se po 17. listopadu derou k moci reformní komunisté.

12 0
možnosti

P90e51t94r 78S10k60á78l10a

8. 10. 2019 11:09

Mně je zase "šoufl" po přečtení takového textu. A zejména do diskuse pod ním. Na oprávněné výtky reagujete hystericky a své oponenty urážíte. Nechutné.

10 2
možnosti

Doufám, že takto spravedlivý a moudrý jste i ve chvíli, kdy se urážky snášejí na mojí hlavu, pane Skálo. Že jste nepřispěchal s takovýmto komentářem ve chvíli, kdy jsem si jako člověk dovolila na svém blogu popřát prezidentu republiky k narozeninám. Tam byla, panečku, príííma diskuze.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS