Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J14a42n 92H65i82n25k

15. 11. 2019 9:34

Samozřejmě, že je to především záležitost rodičů. Důvod je jednoduchý: stát to za ně není schopen udělat a nikdy nebude. Lidé, kteří vychovávají své děti dobře, budou na tom vždycky trvat a nebudou mít zájem, aby jim je stát nějak "zglajšaltoval" podle jednotných vzorů s lemply a gaunery. Žádný ministr, vláda, nebo neziskovky nevynaleznou lepší metody výchovy, než rodiče, jejichž prarodiče se zasloužili o pokrok lidstva. Škola může děti jen usměrňovat a vštěpovat ty správné vlastnosti, které se v minulosti osvědčily. Pokud ale máte na mysli to, že vzdělávací systém by měl tvrdě zakročit proti neodpovědným rodičům, kteří se řádné výchově vzpírají, pak s vámi souhlasím. Dnes však vládne ve školství zbabělost a arogantní rodiče stejně arogantního spratka mohou klidně řvát na učitele a vyhrožovat mu. Viz můj článek na blogu: https://hink.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=729856

0 0
možnosti
Foto

To je neřešitelný problém, internetové diskuze možná na první pohled vypadají jako zhoubné, ale ve skutečnosti jsou to jen řeči. Možná se tím jen někteří pokoušejí ventilovat své frustrace z toho, že to nemají v životě úplně snadné. Je možné zakazovat diskuzi o některých tématech, ale tím se to lidem z hlavy nedostane, spíše naopak.

0 0
možnosti

P28e35t56r 44S18k34á45c58e96l

15. 11. 2019 0:31

Paní autorko, máte pravdu - tolerance a pochopení musí převážit. Ale vyžadujme ji od obou stran, nikoliv jednostranně. V tom se jistě shodneme. Takže kde začít? U vzdělání, tvrdě vyžadovat docházku do školy, podobně jako to bylo za vlády "temna", za vlády Habsburků. Tehdy naši předkové taky neměli na skývu chleba, ale děti šli do školy a učili se, vzdělávali. I proto se máme relativně dobře.

0 0
možnosti

Výchova dítěte začíná 25 let před jeho narozením.

1 0
možnosti

J45o10s30e66f 15U98l47m57a68n

11. 11. 2019 14:16

Nadpis článku je obecný, ale článek sám se poměrně hodně zabývá postavení Romů ve společnosti. Hypoteticky...pokud by autorka položila čtenářům otázku "sakra, lidi, co vy vlastně proti těm Romům máte?" Tak je čtenář diskutér de facto v pasti, protože má jen dvě možnosti. Buď na tu otázku vůbec neodpovídat, anebo odpovědět nepravdivě. Pokud odpoví po pravdě tak, jak tomu je, tak je smazán (pro příklady nemusíme chodit daleko). Takže vlastně z daného tématu se stává tabu. Někdo to možná považuje za řešení, ale pak se tatáž osoba bude do konce života znova a znova divit, proč to nefunguje.

1 0
možnosti
Foto

Zodpovědný je každý, kdo s dítětem vede dialog. Tedy především rodiče, neb ti by měli dítě naučit mluvit, naučit ho hygieně a to i té duševní. A jaké jsou rozdíly mezi námi všemi, takové jsou i rozdíly ve výchově. Přenášet zodpovědnost z rodiny ven je možné pouze při porušení zákonů. Pozor, nezaměňovat s Norským systémem základních práv dítěte. Tato práva mají až do určitého věku dítěte vždy rodiče a budou za to zodpovědni až do konce života.

1 0
možnosti
Foto

No Beato... jestli myslíme stejnou základku.. a řekl bych, že myslíme.. tak samostatnou story by zasloužily soudružky Máderová a Bucharová a částečně soudružka Baudyšová. Ta mě sice nechala alespoň hrát na klavír... ale jinak to bylo fakt peklo. Jako že mi zakazovala (máderová) se bavit se spolužáky, abych je nenakazil "cikánstvím", to bych ještě přežil. Ale že mi od mala fakt říkala, že budu kriminálník jako my všichni a já si to fakt myslel, to jí nikdy neodpustím. Že mě mlátila, až jí jednou pokousal náš pes.. protože se na to chudák nemohl dívat, že mě zavírala na celé vyučování do kabinetu, protože "vzdělání do basy stejně nepotřebuju".. o tom bych mohl psát celé hodiny. A soudružka Bucharová to věděla (ředitelka) a NIC nedělala. Nikdy. Jestli jsem si někdy skutečně připadal jako podčlověk, tak to bylo tam. A to jsem chodil do první, druhé třídy. Grr.. jenom jsem si vzpomněl, už je mi zle. Doufám že tyhle hydry už nikoho neučí.

0 0
možnosti

Věřím ti to, ale já na stejné základce - a právě od uč. Máderové zažila směrem k Romům opravdu jiných postoj. Dodnes pamatuji dva kluky - Romy a právě přístup Máderové k nim. Nezpochybňuji tvoje zkušenosti,ale mám jiné.

0 0
možnosti

Nikdo jiný než rodiče nemá právo rozhodovat o výchově dětí. Vždy, když se v historii objevil někdo kdo věděl "lépe" než rodiče jak a k čemu vychovávat tak z toho byla tragédie nejen pro ty "vychovávané", ale pro celý stát.

Kdokoli kdo tvrdí, že "ví jak má fungovat svět" a pokouší se to vnucovat ostatním proti jejich vůli je příznakem nové diktatury.

4 0
možnosti

M64i77l72a55n 61B78í69l40e57k

11. 11. 2019 10:02

Děti ve škole čtou Nerudovy Povídky malostranské, nikoli Pro strach židovský, zpívají naše lidovky, ne Horst Wessel Lied atd. atd., takže výchova samozřejmě probíhá i jinde než v rodinách.

Nadpis článku je trochu nešťastný - a to vzhledem k slovu "především". S takovou otázkou těžko nesouhlasit, výchova je opravdu především záležitost rodiny. Když se ale slovo "především" změní na "jen" (podle mě to tak vyznívá z intence obsahu blogu), pak je odpovědí zápor. A právě i z důvodů, které uvádíte (i ve třídě jsou děti, které se pokoušejí vnucovat svůj "pohled na svět" na úkor ostatních, takže škola při lhostejnosti rodičů zkrátka výchovně zasáhnout musí).

0 0
možnosti

Uniformita je zlo, víc dodávat netřeba.

1 0
možnosti

Takže bude asi lepší, když část spoluobčanů bude posílat cikány do plynu, jiná část bude mlátit cizince tmavé pleti, protože jsou tmaví, další budou pořádat hony na homosexuály a samozřejmě tu budou i ti tolerantní. Hlavně, že budeme taková ta pestrá společnost a vyhneme se zlu uniformity.

0 0
možnosti

Výchova je především záležitostí rodičů a to se prostě okecat nedá, tam, kde selže rodina se už většinou jen těžce sjednává náprava.

Já jen postrádám přísnější roli státu, ne jak v Norsku, tam už to přehánějí, ale u nás bohužel se nechává výchova rodičům i když je zcela zřejmé, že na to vychovat dítě prostě absolutně nemají a že je tedy výchova dítěte ohrožena, tady by měla být role státu důslednější, ono jen hlídat, zda rodiče pošlou dítě do školy je opravdu zcela nedostatečné.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS